simpleSAMLphp login


Letették az orvoskar új oktatási és kutatási épületszárnyának alapkövét

A tervek készek, az építési engedély megvan, az alapozás elkezdődött: december 7-én eljött az ideje, hogy a Modern Városok Program keretében megvalósuló Általános Orvostudományi Kar Új Oktatási és Kutatási Épületének alapköve a helyére kerüljön.

Az alapkövet és azt megelőzően az időkapszulát ünnepélyes keretek között helyezte el Dr. Bódis József oktatásért felelős államtitkár, dr. Miseta Attila, a PTE rektora, dr. Páva Zsolt polgármester, Jenei Zoltán kancellár, dr. Nyitrai Miklós orvoskari dékán és Peresztegi Imre, a ZÁÉV vezérigazgatója.

Háttér

Magyarország Kormánya a Modern Városok Program részeként közel 25 Mrd forint összeggel támogatja a Pécsi Tudományegyetemet, melynek deklarált célja az intézmény versenyképességének erősítése, az oktatási és szolgáltatási portfolió fejlesztése, a külföldi hallgatói létszám növelése és az ehhez szükséges infrastrukturális feltételek biztosítása. „Ennek az alapkőletételnek óriási a szimbolikus jelentősége!” – szögezte le az MVP kapcsán Páva Zsolt, Pécs polgármestere.

Még jobb jön

„Még több lehetőség.” – röviden összefoglalva ezt rejti magában a mai alapkőletétel Kásler Miklós EMMI miniszter szerint. Bódis József oktatásért felelős államtitkár, egyben a PTE korábbi rektora a miniszteri üzenet felolvasása után még hozzátette: a pécsi orvosképzés egy évszázadra tekint vissza, de az elmúlt három évtized ehhez hozzátette a nemzetköziesítést. A ma is használt épületet eredetileg 200 fős évfolyamokra tervezték, de az elmúlt években 600 fő alatti évnyitó nem volt.

Miseta Attila, a PTE rektora elmondta: „Nem a falak ereje tesz egy egyetemet naggyá, de a falak is fontosak.” Ez a fejlődés sem előzmények nélküli: Miseta Attila felidézte például Németh Péter és Sümegi Balázs korábbi orvoskari dékánok e fejlesztéshez fűződő munkásságát, de köszönetet mondott mindenkinek, aki ehhez hozzájárult, beleértve a Műszaki és Informatikai Kar oktatóinak együttműködését is. Azt sem rejtette véka alá, hogy az építkezés jár némi kellemetlenséggel, de minden a még színvonalasabb képzés érdekében történik. A Pécsi Tudományegyetem első embere arra is felhívta a figyelmet, hogy mindez a Modern Városok Programnak csak egy eleme. (Az MVP további lépéseiről bővebben itt érhető el egy igen látványos összefoglaló.)

Alapkő és időkapszula

Ahogy a Modern Városok program, úgy maga az alapkő is rendhagyó: a PTE 3D Központjában készült, 3D nyomtatással, utalva egyrészt a technika és tudomány összefüggéseire, másrészt, a felnagyított emberi szövet struktúrára emlékeztető felület az egyetem és környezetének viszonyát, a kapcsolódások fontosságát szimbolizálja. A szerencsésebbek az ünnepség után zsebre is vághattak emlékül egy pici, a nagy alapkőhöz hasonló 3D-s darabkát.

Ami az időkapszulát illeti: az alaprajzokon túl egy különlegesség is az urnába került, mégpedig a Halott Pénz Otthon című felvétele.

Az épületeken dolgozók munkáját dr. Kvanduk Frigyes általános püspöki helynök áldotta meg.

Mégis mi lesz itt és mikorra?

Tizenkétezer négyzetméteres lesz az épület, ami öt szintet foglal magába, beleértve a parkolókat. A laboratóriumok az épület legfelső szintjén kapnak majd helyet. A teljes épület akadálymentes lesz. Az épületet övező környezet is megújul: plusz 200 négyzetméteren zajlik majd parkosítás.” – mondta el Peresztegi Imre, a fővállalkozó Záév Zrt. vezérigazgatója. „A monolitszerkezetekből és előregyártott vasbetonból épülő ház Pécs impozáns középülete lesz.”– szögezte le Peresztegi Imre. A szerződésben vállalt végső átadási határideje: 2020. II. negyedévének vége.

A cél még szuperebb pécsi orvosképzés

Az épület tervezését több XXI. századi intézmény inspirálta. A szintenkénti „open lab” architektúra és az épület kialakítása, a Janelia Research Campus (Howard Hughes Medical Institute, USA) és az új Max Planck kutató épületek (Németország) struktúráját ötvözi. A tervezést a méltán elismert TSPC Technical Supervision and Planning Consulting Hungary Kft. jegyzi, amely az építész szakmában komoly referenciákkal bíró szellemi műhely. Az új tömb filozófiája: magas esztétikai minőség, funkcionalitás és fenntarthatóság. Mindez azért is lényeges, mert „az ÁOK több évtizede nemzetközi környezetben versenyez a diákokért, és e versenyben fontos az oktatók számára is innovatív, a tudományhoz méltó körülményeket biztosítani. Kizárólag így lehetséges a komoly sikereket elért kutatók megtartása, és a fiatal tehetségek helyzetbe hozása, ezáltal az oktatási célok mellett a kutatási eredmények erősítése. A nemzetközi trend azt mutatja, hogy az orvosképzés iránti igény tovább nő a következő években. Az Európai Unió felmérései, valamint a magyar és a pécsi felvételi jelentkezési számok alapján is látható, hogy a nemzetközi képzésekre az elkövetkező tíz-tizenöt évben fennmarad a jelentős túljelentkezés.” – mondta el Dr. Nyitrai Miklós dékán az alapkőletételi ünnepségen.

magyar